История

История на заселването

Горско Ново село е основано по време на турското робство. В края на XIV и началото на XV век, турските войски са разрушавали всичко българско, без никаква милост. В тези трудни години жителите на Горско Ново село – в местността Юртлука, не издържали на непрекъснатите нападения от освирепелите турски хайки и потърсили другаде убежище.

Най-удобното място за заселване се оказало близката вековна гора, където е и сегашната територия на Горско Ново село. Гората дава нужното убежище на измъчените от турската армия, българи. Първите къщи са построени в най-североизточната част на селото. От вековната гора са останали няколко големи бряста, пред общината, до стария площад на църквата и на поляната пред селските казани. Но в края на първата половина на ХХ век, тези велики дървета са отсечени, въпреки природната им забележителност.

Строителство

Къщите са били строени в средата на дворното място, за да имат по-добра защита от нападатели. Първите къщи са били строени без мазета и без да бъде спазван някакъв архитектурен стил. Основите им били с дребен камък и зид с керпич. Стените били прътове от дъб, ясен и гюрпен. Измавани са с белилна пръст.

Покривити са изграждани от дървена паянтова конструкция покрити с турски керимиди. Единственото което било масивно са оджаците и камините.

Една от най-старите къщи, построена в горната част на девствената гора е била на Дачо Иванов. Вероятно е построена в края на XV век, когато е и основано селото. Двуетажна с основи от камък, а стените от дървен плет измазани с белилна пръст. Първия етаж се състоял от обор и маза. В мазето било изградено отделение за склад (хамбар). Горния етаж се състои от спалня, кухня и одая (стая без прозорец). Хигиената не е била на високо ниво, заради съседството на обора. Но той осигурявал нормална температура през студените зимни дни.

Архитектурния стил на селото се е променил след XV и XVI век.
Преселниците, които идвали от други балкански села, са внесли нов елемент. По хигиенични и по удобни за живеене жилища. Оборите са изолирани напълно от общата жилищна сграда в новопостроените жилища.

Строителство на къщите

Къщите са строени до улиците. Основите са вкопавани в земята, около метър дълбочина. Каменните зидове до два метра над земята. В тази част са приземните стаи за живеене, мазетата и дюкянчетата. Върху здрав гредоред, над каменните зидове, са оформени вторите етажи. При тях се забелязва лек настъп навън, който оформя по-хубавия архитектурен стил, също така увеличава жилищната площ на втория етаж. Стените в горната част са били плетени, а в долната обшити с дървена ламперия от дебели дъски.

Покривите са строени по-добре, отново покрити с турски керимиди. Спазвани са по големи наклони над 8 градуса и навеси до два метра, те предпазвали мазилките от влагата и дъждовете. Допълнително към къщите на полево (земно) ниво, са строени стаи за битови нужди – пекарна за хляб (пещ), лятна кужхня, стая за хранене и други. Започва да се въвежда Тревненския и Еленския стил в строенето на къщите. Както и в град Елена и тук са правени, на отделни места по улиците, калдаръми от речни камъни.

На много къщи е правена външна и вътрешна орнаментика от дърво и керамика. Разпределението на етажите по видове стаи се определяло от големината на семейството или неговото препитание. Обикновено до втория етаж се е стигало с помощта на стълба, която завършвала в предведно стая-пруст, която била силно осветена. От пруста се стигало до другите стаи – кухнята, одаята, спалнята и отделението за сушени плодове и продукти. В дворовете, освен къщи са били строени и плевниците, оборите, курниците, навесите за селскостопанските сечива и други битови сгради.

Хоро на площада - Историп на Горско Ново село

Средновековната църква при Горско Ново село

През 2002 година при иманярски изкопи при Горско Ново село (местност Юртлука) е разкрита средновековната църква, датираща от XIII – XIV век. Под ръководството на Й. Алексиев и К. Дочев се провеждат разкопки. Целта им е пълното разкриване на църквата, изясняване на архитектурния и план и стенописната украса. Разкриването е завършено през 2004 година.

Църквата е еднокорабна, едноабсидна, с един притвор. Тя е с два входа, главния е от запад и втория е от юг. Градежът на църквата е забележително направен от еди и средноголеми обработени камъни с равни лица. Църквата може да се сравни по размери със средно гоелимите църкви на Трапезица във Велико Търново. Стенописната украса е добре запазена, представлява почти допоясни изображения на светци. Най-голям интерес повдигат изобразените три фигури с царски облекла.

Поради грижливия строеж, стенописната украса и скъпите материали, цъквата се определя като царска. Най-вероятно се свързва с виден представител на управляващата върхушка, в близки връзки с търновския царски двор.

Направен е сондаж с цел да се намерят останки от архитектурата за изясняване на следата в която е била църквата. Но за съжаление, сондажа е бил неуспешен. Предполага се, че цъквата е била в малко извън градско имение.

Това е първата църква, която е била разкривана през последните няколко десетилетия с толкова запазен стенопис и царски изображения.
По време на разкопките са намерени медни монети на Андроник II и Михаил IX Палеолог, сребърен наушник и сребърна закопчалка за книга.
Изграждането на църквата се отнася към 30-те година на XII век. Съществувала е до средата на XIV век, когато е била разрушена.

В момента разкопките и обекта са консервирани, ламарините от навеса над църквата са откраднати, а сравнително добре запазените допреди няколко години стенописи са почти заличени.

Църквата в Горско Ново село

Построена е през 1879 година, от Георги Колев Майстора. Осветена и благословена от търновскип владика на 21-ви ноември.

Пръв свещеник е бил Михаил Петров, преселник от село Юмрукая. Ръкоположен на 12 декември 1872 година. Цели 48 години той е бил духовен пастоп на Горско Ново село.

Повече от 130 години, в тази църква са извършени хиляди църковни служби и ритуали, опела на покойници, помени, кръщенета на бебета, венчавки и други.

История на виното в Горско Ново село

Почти във всяко домакинство се прави вино, то задоволява личните нужди на домакинствата.

През 2000 година, Ян Линдве (Швед който е женен за новоселченка) купува земя и засажда лозови масиви в Горско Ново село. До 2004 година се сее каберне совиньон. През 2006 година се прави винарната, която е с капацитет 50 тона вино. Произвежда се каберне совиньон.

Единствения хотел в община Златарица

Строежа му започва през не толкова далечната 2005 година. Открит е през януари 2006 година, като четири звезден хотел. Разполага с легова база до 20 човека, плюс кафене, механа и парков терен. Собственик е Сергей Стефанов.