ИНТЕРВЮТА

„Ще бъдем в Горско Ново Село и след изборите“

Горско Ново Село Гласува 2019

източник: вестник Борба

Кандидатът на ДПС за кмет на Златарица Федя Дервишев: „Ще работя в общината да постъпят възможно най-много европейски средства“

Федя Дервишев е номинацията за кмет на ДПС на Златарица. Роден е в село Калайджии, но последните 35 години живее в Горско Ново село. Дипломира се като автомонтьор в СОУ „Иван Момчилов” – Елена, и е бил възпитател в село Чакали. Дервишев е заместник-председател на Областния съвет на ДПС – Велико Търново, и доскорошен заместник-председател на местния парламент в Златарица. Впуска се в битката за кмет със самочувствие и увереност, тъй като е запознат с проблемите в общината и има ясна визия за развитието й.

„Община Златарица не е само градът – тя включва и всички прилежащи села. Не се обръща достатъчно внимание на малките населени места. 80% от средствата се отделят за града, а селата остават в сянка. Това е съществен проблем, тъй като половината от населението живее в селата”, заяви той.

Федя Дервишев

Проблемите в малките населени места са много и налагат спешно решение.

„Инфраструктурата там е в безобразно състояние! За последните 30 години не е направено нищо съществено това да се промени. Не е нормално в XXI век улиците да не са асфалтирани, водопроводът да е в окаян вид, да продължават да скитат бездомни животни, да няма осветление и т.н.”, изброява кандидатът на ДПС.

Дервишев изрази възмущението си, че през програмния период 2014 – 2020 година местната власт е пропуснала да се възползва от многото възможности за реализиране на проекти в различни направления чрез европейско финансиране. Категоричен е, че при победа на изборите ще работи това да не се повтори и в общината да постъпят колкото се може повече евросредства от новия програмен период и по този начин да се догони нивото на околните общини.

„Златарица е една от най-бедните в региона и това е, защото няма добра икономика. Младите хора емигрират в големите градове и чужбина. Виждам решението в привличане на инвеститори. Най-големият ресурс в общината са горите, но нямаме нито едно дървопреработвателно предприятие. Досегашната концепция на управлението бе да се изсекат дърветата и да се продават за огрев. Това е груба грешка. Ако се преработва половината от добитата дървесина, ще има много по-голяма печалба и ще се отворят работни места. Останалата част може да се продава за огрев“, заяви той.

Посочва, че доста добри приходи може да навлизат в местната хазна при развитие и на туризма. Убеден е, че природните дадености на Златарица не отстъпват по нищо на тези в Елена, и ще търси предприемачи, които да построят хотели, заведения и почивни бази в района.

В програмата му е заложено като цел подпомагането на земеделските производители, на които е нужен малък тласък, за да предприемат разрастване на стопанствата си.

„Имам идея за привличане на инвеститор за разработване на сушилня за сливи, череши и други плодове. Това ще доведе до стимулиране на овощарството и същевременно до отваряне на работни места“, обясни Дервишев.

Увери, че ще продължи установената в общината традиция за безплатни детски градини, и смята, че това е похвална инициатива, която не бива да се прекъсва, без значение от партийната принадлежност на бъдещия кмет.

Споделя, че през изминалия му мандат като общински съветник и заместник-председател на местния парламент е дарявал цялата си заплата за подпомагане на самодейни състави, осигуряване на безплатен интернет в центъра на Горско Ново село, за нуждите на новосъздадения футболен клуб в Горско Ново село, за дърва за огрев за църкви и джамии. Смята и занапред да продължи благотворителната си дейност и да работи за всички жители на общината, без значение от тяхната религия, политически убеждения и други признаци.

Призовава за толерантна, позитивна и честна кампания.

Листата на ДПС с кандидат общински съветници за Златарица включва общо 11 души, а водач е самият Дервишев.

„Ще се борим поне за четирима местни парламентаристи, което ще доведе до това групата на ДПС да бъде незаобиколим фактор в управлението на общината. ДПС – Златарица, бе първа политическа сила в общината на Европейските избори и два пъти фаворит на парламентарни избори. Това не е случайно, имаме най-силната организация в Златарица, която работи ежедневно за каузата на ДПС и за благото на хората в общината.

ДПС води кампанията си под мотото „Власт за хората“ и е N 55 в интегралната бюлетина.

Кандидатът на ДПС Николинка Хаджиева тръгва за втори кметски мандат в Горско Ново село

източник: вестник „Борба“

Николинка Хаджиева кмет Горско Ново Село

Нищо не беше наред в селото. Хората се оплакваха от лоша инфраструктура, недобро сметоизвозване, липса на осветление и проблеми от всевъзможно естество. Гордея се с постигнатите от мен резултати, които, разбира се, нямаше как да се случат без подкрепата на местната власт. Успяхме да реставрираме три чешми, които са наследство от нашите предци и бяха в много тежко състояние, обновихме оградата на гробищния парк, защото бе разбита и животните преминаваха необезпокоявано в терена, прекарахме електричество към гробищния парк, изцяло асфалтирахме улицата от джамията до църквата в селото. Чакълирахме шест улици и асфалтирахме главната улица, която свързва селото със Джулюница, а нито един кмет през последните 40 години не го направи. Ремонтирахме изцяло сградата на кметството, повишихме нивото на административните услуги и още много други неща“, изброява Хаджиева.

Щастлива е, че усилията й да превърне селото в привлекателно и добро място за живеене дали положителен резултат, а доказателство за това са многото млади семейства, които закупили имот в Горско Ново село и се заселили там. Размишлява, че нито един човек не би се преместил в район, в който няма спокойствие, не е благоустроен и не вижда перспективи за развитие в него.

Отчитайки положителните тенденции в селото, е изпълнена с ентусиазъм да продължи да работи за облагородяването на Горско Ново село.

„Ще има нова детска площадка в детската градина, предстои също цялостен ремонт на читалището и ако не можем да се преборим за европейски средства, ще търся финансиране от общинския бюджет. Нещата ще се случат, ако имаме достатъчно общински съветници от ДПС, които да подкрепят инициативите в селото“, заяви тя.

Хаджиева увери, че в Горско Ново село се гордее с богат културен календар и ако спечели изборите, ще продължи да го разширява с още събития и талантливи формации. Убедена е, че подпомагането на самодейните състави е от голямо значение, тъй като те прославят селото дори зад граница.

По време на първия й мандат, след 30 години прекъсване, е възстановен футболният отбор „Ботев“ в селото. Тимът играе в Б окръжна група и тренира на обновен стадион в Горско Ново село. Средствата за реновирането на спортната база и изграждането на нови съблекални са осигурени отново от местната хазна.

Горско ново село лого

За създаването на нови работни места в Златаришко ще работи кандидат-кметът на ДПС Федя Дервишев

източник: „Янтра Днес“

Общинският председател на ДПС в Златарица Федя Дервишев, който е и кандидат за кмет на движението на балканската община, роден е в с. Калайджии, но казва, че смисленият му живот – 35 години, е преминал в Горско Ново село. Дервишев има интересна и вълнуваща семейна история. Той е българо-мохамеданин, наследник е на преселници от Родопите. През юли 1948 г., по жътва, неговите родители, заедно с много други родопчани, са били изселени от родните им места. Дедите на баща му са от доспатското село Барутин, а на майка му от смолянското Буйново.

“Били са около 500 семейства. Стоварили са ги на гара Г. Оряховица и от там са били натоварени на камиони, с които са ги разпределили по селата в областта. Оставяли са по две семейства в населено място. Моите родители попаднали в Нова Върбовка, Стражишко. Нашите хора са били само с дрехите на гърба си и с документи. Каква е била причината за това преселение – не мога да гадая. Дядо ми разказваше, че са ги докарали тук, за да плашат с тях местните жители, които не искали да влизат доброволно в ТКЗС-тата. Обяснявали им, че ако не го направят, ще ги изпратят там, откъдето идват “гърците”, така в онези години са наричали родопчаните”, разказва Дервишев. През 1954 г. преселниците получават амнистия и се завръщат по родните си места, но други, които си закупили имоти, останали да живеят в Северна България. Днес в община Златарица живеят около 700 души, преселници от Родопите.

“И до днес ние, помаците, си пазим бита, традициите, кухнята и фолклора. Мюсюлмани сме. Според историята, която всички сме учили, ние сме потомци на българи, които насила са били потурчени и са приели чужда вяра.”, заявява Дервишев.

– Г-н Дервишев, Златарица е една от малкото общини, в която ДПС издигна свой кандидат за кмет, защо?
– Логично е ДПС да има кандидат за кмет на Златарица, защото ние сме партията с най-силна организация в общината. На евроизборите през пролетта сме първа политическа сила, преди това на още два вота сме били първи. Не бива да бъдем подценявани или да бъдем приемани като патерица на някоя от другите партии.

– Нужно ли е да бъде променен сегашният модел на управление в Златарица?
– Да, време е за промяна. Тя трябва да е свързана с по-силното присъствие в местната власт на представителите на ДПС. На предишните избори за нас бяха гласували 1000 души, но ние нямахме нито един представител в администрацията. Трябваше да имаме зам.-кмет или председателското място в Общинския съвет. Тези позиции не ни трябват, защото не сме властолюбци. Те са ни нужни, за да помагаме по-ефективно на хората в селата, защото общината не е само град Златарица. За да се случи това, трябва да имаме поне 4 съветника в местния парламент. Местната власт е много важна за ДПС. Разчитаме на избирателите в селата. Неслучайно в нашата листа няма нито един човек от Златарица, в нея са включени само хора от малките населени места, защото техните жители са много ощетени – нямат нормални пътища, поминък, с който да си изкарват прехраната.

– Какво трябва да се промени?
– Много неща трябва да се променят. Това са най-вече проблемите, свързани с инфраструктурата. Тя е в окаяно състояние в селата Родина, Горско Ново село, Шивачево, Разсоха. Освен това в Златарица практически няма никаква икономика, което е предпоставка младите хора да бягат в големите градове и в чужбина, за да си изхранват семействата. В много от случаите те вземат със себе си и децата си. Населението намалява, а общината е в упадък. Ако продължаваме по този начин, не е далеко времето, в което може да станем част от някоя от съседните общини. За да не се стига до там, трябва инфраструктурата да се промени, да се създават малки цехове, в които хората да намират работа. Те може да са в сферата на дърводобива, преработката на дървесина или плодове. Нужно е подпомагане на малките земеделски производители. Нашият регион е с много красива природа, затова трябва да се работи и за превръщането му в притегателно място за туристите. Ние ще търсим възможности в следващите години в Златарица да влязат средства по европейски програми.

– Какво бихте казал на своите опоненти?
– Призовавам ги към толерантна кампания, да не се говори с езика на омразата, както и да не се етнизира вотът в община Златарица. В годините назад християни, мюсюлмани и помаци са живели в сговор, нека и днес продължи да е така.

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *